Heb jij ook angst voor DE volgende stap?

Ik ontwerp voor gedreven ondernemers

Rode draad

Persoonlijke ontwikkeling vind ik belangrijk en interessant en voor een ondernemer onontbeerlijk. Het verkrijgen van inzichten is een verrijking en het helpt je verder. Het is een essentieel punt voor het opzetten en onderhouden van een bedrijf en dus van belang bij het maken van je website.
Ik heb mijzelf jaren verteld dat alle verschillende dingen die ik heb gedaan een opeenvolging waren van actie nemen, mislukken en opnieuw beginnen. Nu zie ik de rode draad en zie dat alle stappen die ik heb gezet niet op zichzelf staan, maar elkaar opvolgen en hebben gemaakt wie ik nu ben. En ik ben mijn angst (bijna) kwijt dat de volgende stap DE stap moet zijn. Iedere stap mag een moeiteloos onderdeel zijn van mijn reis. Zweverig? Voor mij niet. En ook de reden dat je op deze website artikelen zult aantreffen over inzichten die ik heb opgedaan en aan te raden websites en boeken, waar jij je voordeel mee kunt doen.

Angst voor DE volgende stap

Maker

Ik ben een maker, een ambachtsmens. Mijn moeder vertelde altijd dat je van mij als klein kind op zondagochtend geen last had, ik maakte niemand wakker en vermaakte mijzelf uren met een pak vouwblaadjes en een pot gluton.
Op het kinderfeestje voor mijn vierde verjaardag kreeg ik van een vriendinnetje een doos met wel honderd soorten vouwblaadjes in alle maten en kleuren en papieren stroken (waarmee je van die mooie ‘muizentrapjes’ kan maken) en ik was verdwenen. Mijn vriendinnetjes mochten zelf doorfeesten in de tuin in het mooie weer, ik was naar binnen vertrokken om met mijn vouwblaadjes te spelen.

Al op heel jonge leeftijd zag je mij achter mijn mini naaimachientje van Singer, aan de lopende band Barbie kleertjes producerend. Vaak samen met een vriendinnetje en nog vaker alleen. Toen ik op dit machientje kleding voor mijzelf begon te naaien kreeg ik een ‘echte’ naaimachine. Ik was toen 14 jaar.

Heel veel jaren later ontdekte ik het woord introvert en dat woord zakt als een jas over mij heen.

Rechten

Altijd heb ik gezegd ‘iets met mijn handen’ te willen doen en koos na mijn middelbare school toch voor de ‘verstandige’ keuze om rechten te gaan studeren en ben na mijn studie de advocatuur in gegaan. Met ups en downs ben ik 12 jaar advocaat geweest.

Gered door het internet

Het creatieve bleef kriebelen. Ik naaide mijn eigen kleding nog steeds en heb naast mijn werk een opleiding tot coupeuse en modevormgeving gevolgd. Stiekem had ik altijd de wens met het creatieve meer te doen, maar mijn hoofd zei dat dat niet realistisch was.
Ik had de overtuiging (altijd, of ik nou 35, 42 of 50 jaar werd), dat ik te oud was, de boot had gemist, verkeerde afslagen had genomen en dat een ommezwaai voor mij niet was weggelegd. De komst van het internet heeft mij gered, maar niet van de een op de andere dag.
Ik kan mij nog herinneren hoe blij ik werd toen ik op de computer van mijn echtgenoot een programma ontdekte waarmee je websites kon maken, Frontpage van Microsoft. Dat stond er gewoon op! Zo gelukkig werd ik van het uitpuzzelen hoe dat programma werkte! Later ben ik overgestapt op Dreamweaver van Adobe en heb mij zelfs in computertaal verdiept. Nu ben ik al jaren fan van WordPress. Hoe geweldig, al die mogelijkheden op een computer en internet.

Ontwerpen | FlowerHat

15 jaar geleden heb ik een jaaropleiding grafisch ontwerpen bij het Multimedia instituut in Amsterdam gevolgd, waar ik heb leren werken met Adobe Photoshop, Illustrator en Indesign. Dat heeft een stevige basis gelegd, maar ik heb nog meer geleerd door het internet af te struinen naar tutorials en online trainingen en zelf dingen uit te proberen. Ik houd er van zelf te puzzelen en steeds meer dingen te ontdekken in grafische softwareprogramma’s. Al die tijd die ik erin heb gestoken komt jou ten goede!

Kill your darling

Naast dit alles ben ik de afgelopen 6 a 7 jaar druk geweest met mijn goedlopende webshop Mrs Janet. En wat ik daar verkocht? Brownies. Ik vond dit supertof en ben er toch mee gestopt. Ik merkte dat ik het opzetten van de webshop, het vormgeven ervan, de branding het allerleukste vond en ik wil mij het allerliefste concentreren op anderen met dat proces helpen. Dus ik heb mijn darling gekilled. Om een stap te kunnen zetten.

 

FlowerHat Jeannet Amende

Ik geef je wat voorbeelden van wat ik heb gedaan en wat het mij heeft opgeleverd (en wat ik destijds niet zag):

De studie Nederlands recht en werken in de advocatuur:
Ik heb ontdekt dat ik een enorm analytisch vermogen heb en heb dat in de advocatuur leren gebruiken. Ik heb goed Nederlands leren schrijven (ik ben allergisch voor d’tjes en t’tjes) en heb mijn extraverte kant, die ook iedere introvert heeft, weten aan te boren. Toen ik in de advocatuur werkte hadden we nog een telefoon met een draad  (!) en geen email en moest je gewoon mensen bellen, brrrr. En wat dacht je van rechtszittingen, daar moet je in het openbaar praten…

En ik weet waarom je een cookiemelder onderaan je website moet hebben (en wanneer dat niet hoeft), kan je privacyregeling opstellen en je algemene voorwaarden. Best handig.

Ik heb 7 jaar bij Kluwer Opleidingen gewerkt:
Hoewel ik niet op de afdeling marketing werkte, ik organiseerde juridische post academische opleidingen,  ben ik daar wel voor het eerst met marketing in aanraking gekomen. Ik heb daar geleerd wat marketing eigenlijk is en heb mijn organisatorische skills kunnen ontwikkelen.

Ik heb mij een tijd gestort op het maken van fysieke producten en het verkopen ervan:
Een (web)winkeltje, dat doe je toch gewoon even? Nee dus, iets op het internet kwakken en verwachten dat de klanten zich vanzelf aandienen, dat gebeurt niet.
Ik heb geleerd dat je niet zonder marketing kan, hoe je een webshop opzet en dat je geduld moet hebben. En dat je product belangrijk is, de behoefte van je klant. Zo heb ik toen ik met mijn handeltje in zelf gemaakte spulletjes in de van Nelle fabriek in Rotterdam stond gezien dat niet alleen ik, maar ook de andere standhouders te weinig verkochten, en de bezoekers vooral geïnteresseerd waren in de koffie na afloop met een taartje. Dus wat ben ik gaan verkopen? Brownies!

Ik weet zeker dat wanneer jij terug kijkt naar jouw activiteiten/werk jij ook waardevolle dingen zult ontdekken die je hebt geleerd en in de toekomst kunt inzetten.

Van idee tot website. Ontdek de magie van een website in één week!