Een domeinnaam is een unieke naam die wordt gebruikt om een website te identificeren op het internet. Het is het adres waarmee mensen een specifieke website kunnen vinden. Het kiezen van een goede domeinnaam is belangrijk, omdat het de eerste indruk van je website kan beïnvloeden en kan bijdragen aan de vindbaarheid en branding van je website op het internet.
Waar moet een goede domeinnaam aan voldoen?
Houd je domeinnaam eenvoudig
Een goede domeinnaam is kort, gemakkelijk te onthouden en gemakkelijk te spellen. Vermijd complexe woorden, vreemde tekens of lange zinnen, omdat dit de kans vergroot dat mensen fouten maken bij het invoeren van de naam.
Een goede domeinnaam is herkenbaar
Het is belangrijk dat een domeinnaam gemakkelijk te herkennen is en mensen aanspreekt. Het kan nuttig zijn om gebruik te maken van bekende woorden of termen die relevant zijn voor je website. Kies een naam die blijft plakken bij mensen.
Houd rekening met zoekmachineoptimalisatie (SEO)
Hoewel het niet absoluut noodzakelijk is, kan het hebben van relevante zoekwoorden in je domeinnaam helpen bij het verbeteren van je positie in zoekmachines.
Vermijd bij het gebruik van een domeinnaam inbreuk op rechten van anderen
Controleer of de domeinnaam geen inbreuk maakt op de merkrechten of handelsnamen van andere bedrijven. Dit kan juridische problemen veroorzaken.
Kies een domeinextensie die past bij het doel en de doelgroep van je website
Als je een internationaal publiek wilt aantrekken, kan een .com-extensie geschikt zijn. Voor een lokale website kan een landgerelateerde extensie zoals .nl of .be meer geschikt zijn.
Jouw (bedrijfs)naam in je domeinnaam?
Het ligt voor de hand om bij de keuze van een domeinnaam aan te sluiten bij je bedrijfsnaam of je eigen naam. Maar dit hoeft niet. Als jij bijvoorbeeld werkzaam bent onder jouw eigen naam kan het voordelen hebben een domeinnaam te kiezen die meer beschrijvend is voor de dienst die jij aanbiedt op je website. Dus geen www.mariekedejong.nl, maar www.leerschrijven.nl. De domeinnaam geeft mensen dan een idee wat ze op je website kunnen verwachten.
Is jouw gewenste domeinnaam beschikbaar?
Om te onderzoeken of een domeinnaam beschikbaar is, kun je bij vrijwel alle hosting providers op het internet gratis controleren of een specifieke domeinnaam beschikbaar is. Google maar eens op ‘beschikbaarheid domeinnaam’. Vul je domeinnaam in en je krijgt een overzicht van de beschikbaarheid en de beschikbare extensies bij deze naam. Staat er ‘bestellen’, dan is de naam met bijbehorende extensie nog vrij. Staat er ‘verhuizen’, dan is hij bezet. De beschikbaarheid van een domeinnaam kan veranderen, omdat iemand anders deze kan registreren op het moment dat je ernaar zoekt. Het is dus verstandig om snel actie te ondernemen als je een beschikbare domeinnaam vindt die je wilt gebruiken.
Is het verstandig koppeltekens in je domeinnaam te gebruiken?
Als jouw gewenste domeinnaam niet meer beschikbaar is kun je onderzoeken of een variant daarvan wel vrij is. Bijvoorbeeld door een streepje toe te voegen. Dit is niet optimaal, ten eerste omdat het verwarrend kan zijn, er is tenslotte iemand die een domeinnaam heeft die erg op die van jou lijkt en ten tweede zijn streepjes in domeinnamen lastig te onthouden voor bezoekers. Maar soms kan jouw keuze zo belangrijk zijn dat je deze nadelen voor lief neemt. Dat is prima, als het een bewuste keuze is.
Meerdere domeinen claimen?
Jij hebt een domeinnaam gekozen! Nu blijken alle extensies nog beschikbaar te zijn. En ook die domeinnaam met het streepje ertussen en nog meer varianten! Grote bedrijven (met grote budgetten) zullen niet twijfelen en alle extensies aanschaffen. Niet om te gebruiken maar om te voorkomen dat iemand anders dat gaat doen. Moet jij dat ook doen? Dat is niet nodig. Hoewel een domeinnaam per jaar maar enkele euro’s kost gaat het bij meerdere domeinen toch in de papieren lopen en hoe groot is de kans dat iemand anders diezelfde domeinnaam met een andere extensie zal gaan gebruiken? Maak een afweging welk risico je wilt lopen. Een optie is ook om de meest gangbare extensies te kopen. Als jij .nl voor je website wilt gebruiken, kun je overwegen om de gangbare extensie .com voor alle zekerheid erbij te kopen.
Een domeinnaam bestaat uit twee delen: de eigenlijke naam (bijvoorbeeld ‘mijnsite’) en de domeinextensie. Domeinextensies, ook wel bekend als top-level domeinen (TLD’s), zijn de letters of woorden die volgen op de domeinnaam. Ze geven aan wat voor soort website het is of waar deze landelijk geregistreerd is. Enkele veelvoorkomende extensies zijn:
.com: staat voor “commercial” en wordt wereldwijd gebruikt voor commerciële websites.
.org: staat voor “organization” en wordt vaak gebruikt door non-profitorganisaties.
.net: staat voor “network” en wordt vaak gebruikt door bedrijven die actief zijn op het internet.
.edu: staat voor “education” en wordt gebruikt door onderwijsinstellingen.
.nl: staat voor Nederland en wordt gebruikt voor websites die in Nederland geregistreerd zijn.